
به گزارش سراج24؛ این روزها که خبرهایی از حج تمتع منعکس شده و سازمان حج و زیارت هم فراخوانی برای تکمیل و بروزرسانی اطلاعات دارندگان فیش حج تمتع منتشر کرده است، بازار خرید و فروش فیش حج هم رونق گرفته و برخی در جستوجوی خرید فیش حج و برخی هم به دنبال مشتری برای واگذاری فیش حج خود هستند.
تشرف کمتر از ۵۰۰ هزار ایرانی به حج تمتع در یک دهه اخیر
آخرین باری که ثبتنام حج تمتع انجام شد، سال ۱۳۸۶ بود که پس از آن مسؤولان بر اساس برنامهریزی پیشبینی میکردند که پس از حدود ۱۵ سال همه متقاضیان حج تمتع که ثبتنام کردهاند، میتوانند حاجی شوند.
اما حج تمتع با فراز و نشیبهایی همراه شد؛ تا جایی که در یک دهه گذشته کمتر از ۵۰۰ هزار نفر از کشورمان به حج تمتع مشرف شدند. چرا که در سال ۱۳۹۵ به دلیل قطع روابط سیاسی با عربستان و بیمسؤولیتی سعودیها در فاجعه منا، حج تمتع برای ایرانیان برگزار نشد و در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ نیز سعودیها هیچ زائر خارجی را به خاطر شیوع کرونا برای حج تمتع پذیرش نکردند و امسال هم که مجوز حضور زائران خارجی در ایام حج را دادند، سهمیه کشورها را به کمتر از ۵۰ درصد سهمیه رسانده و از ایران اسلامی که در حج تمتع ۹۹ سهمیه آنها ۸۷ هزار و ۵۵۰ نفر بود، ۳۹ هزار و ۶۳۵ نفر پذیرش کردند.
۱۵ سال ثبتنام حج تمتع متوقف شده است/ حدود ۱.۲ میلیون نفر در نوبت تشرف
همین امر موجب شده تا هماکنون حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در انتظار تشرف به سرزمین وحی در ایام حج تمتع باشند و به دلیل نامشخص بودن اعزام آنهایی که سالها قبل برای زیارت خانه خدا در ایام حج تمتع ثبتنام کردهاند، از سال ۱۳۸۶ تاکنون همچنان خبری از ثبتنام جدید برای حج تمتع نباشد. چرا که باید آنهایی که دارای فیش حج هستند و بیش از ۱۵ سال قبل برای این سفر معنوی سپردهگذاری کردهاند، به حج تمتع مشرف شوند تا مسؤولان نیز بتوانند دوباره ثبتنام جدید را رقم بزنند و متقاضیان هم نامنویسی کنند.
اما حالا که خبری از ثبتنام جدید نیست و بیش از یک میلیون نفر همچنان در صف تشرف به حج تمتع به سر میبرند، بسیاری از افراد که فیش حج تمتع ندارند، مشتاق تشرف به حج تمتع هستند. بر همین اساس، مجبورند از آنهایی که قصد فروش فیش دارند، آن را خریداری کنند. از طرفی هم برخی که فیش حج را سالها قبل خریداری کردهاند، دیگر استطاعت مالی یا جسمی ندارند و یا به هر دلیلی قصد تشرف به حج تمتع را ندارند و ترجیح میدهند فیش حج خود را به دیگری واگذار کنند.
در این بین سازمان حج و زیارت، سامانه تشرف را طراحی و راهاندازی کرده است تا متقاضیان خرید یا فروش فیش حج بتوانند به صورت قانونی اقدام کنند. البته همچنان بسیاری از دفاتر و مراکز هستند که بدون نیاز به مراجعه به سامانه تشرف یا حتی قوانین سازمان حج و زیارت، اقدام به خرید و فروش فیش حج میکنند و با توجه به اینکه سازوکار و قیمتی هم برای فیشهای حج مشخص نشده است، برخی فیشهای حج با قیمت نجومی خرید و فروش میشود.
علاوه بر این، افرادی هم هستند که به دلیل اینکه امکان تشرف به این سفر معنوی را ندارند، فیش خود را به صورت رایگان در اختیار مشتاقان زیارت خانه خدا قرار میدهند. با این وجود، اکنون که هزینه حج تمتع با افزایش قیمت ارز بالا رفته است، ممکن است بسیاری از دارندگان فیش حج دیگر استطاعت مالی برای تشرف به این سفر معنوی نداشته و قصد فروش فیش خود را داشته باشند.